torsdag 10 juni 2010

De Superintelektuella, min teori om övermänniskor

Ok, kära läsare, på sistonde har jag grubblat förfärligt mycket över en teori, en teori som berör konceptet med "övermänniskor". Ehm... det är en väldigt elitistiskt teori ^^' Iiiiiinte helt pk, känsliga läsare åvrådes från fortsatt läsning <3 ;)

Men men, grundkonceptet går ut på att visa individer har en "övermänsklig" intelligens, ie en intelligens som vitt överstiger "medel" och därav kan konstruera resonemang som bara en bråkdel skulle kunna konstruera och eller förstå.

Jag har inte kunnat uppskatta hur stor "andel" det är, men skulle kunna vara mellan 20 och 5 %.

Viktigt att påpeka är att dessa superintelektuella, som jag har valt att kalla dem (efter deras markanta och abnormala intelligens) INTE är "mer värda" än någon annan. Alla människor har ett likvärdigt okränkbart egenvärde, där får man inte göra några övertramp, eller som min favoritkaraktär Debra Morgan från "Dexter" brukar uttrycka det, "step on your own dick".

Men däremot så är det väldigt svårt att komma runt att vissa individer har ett större nyttovärde än andra... jag skulle vilja exemplifiera det här med en metafor:



Ett fartyg med 20 personer lägger till vid en hamn, de är tvungna att lämna en kvar för att jobba av en skuld de gemensamt håller, för att hämta upp denne person efter en månads rutt. Av de 20 arbetande på skeppet så finns det 1 kapten, 1 navigatör, 1 skeppsläkare och 17 besättningsmän. Det säger sig självt att det vore otaktiskt och direkt vådligt att lämna antingen kaptenen, läkaren eller navigatören, men vilken av de resterande är i sammanhanget inte like vitalt.

De tre förstnämnda har alla gemensamt att deras roller kräver en särskild expertis som enbart få uppnår, och därav blir de betydligt mer svårersättliga än andra.

Den intelligens jag pratar om när jag säger "superintellektuella" är inte enbart sk "logisk intelligens" utan även Social, Empatisk, Estetisk, Kinetisk intelligens.

Logisk intelligens är i regel förmågan att föra logiska resonemang och dra egna slutsatser från begränsad information. Denna intelligens visas på IQ-test, Mensa-test och högskoleprov. Används av tekniker, forskare, matematiker, filosofer m.fl.



Social intelligens är förmågan att anpassa sig efter gruppdynamik, förstå gruppdynamik och även påverka gruppdynamik. Även skickligheten att, om än på ett varierande ytligt sätt, snabbt bedöma människor och knyta kontakt. Denna intelligens krävs av företagare, klubbägare, politiker, journalister, företagare (marknadsförare), finansiärer, diplomater m.fl.

Empatisk intelligens är förståelsen för de egna såväl som medmänniskornas känslor och känslospel. Empatisk intelligens är viktigt för läkare, psykologer,lärare, religösa ledare, mentorer och är även en viktig föräldra- och relationsegenskap.

Estetisk intelligens är känslan för vad som är vackert och skönt, även förmågan att skapa detta. Kan ta sig uttryck igenom målande, musik, teater, poesi, dans, fotografi, matlagning mm. Nyttjas av konstnärer, fotografer, musiker, designers, kockar (dessa yrkesgrupper verkar säga sig själva :p )

Kinetisk intelligens är kontrollen över den egna fysiska kroppen, hur väl den kan koordineras (är kopplat till spatialt minne). Detta ses tydligt hos magiker, gymnaster, dansare, cirkusartister och dyl. men även hos t.ex. pianister.

För att (enligt min egen luddiga definition x) ) "vara superintellektuell" så bör individen ha en markant utmärkande förmåga inom en av intelligenserna eller ha en kombination av flera. När jag säger "utmärkande" så syftar jag som tidigare nämnt på en förmåga som överstiger "medel". Studenter som får mellan 1.6 och 2.0 (vilket är de översta 10% om jag inte tar fel) på högskoleprovet kan t.ex. antas ha en hög logisk intelligens, även om de som får lägre inte bör försummas då egenskaper som t.ex. koncentrationsförmåga kan spela in.

Jag tänkte även ta två exempel på personer som EXTREMT utmärker sig på sina områden;
Stefani Germanotta (Lady Gaga) och Anders Borg (vår Finansminister)




Anders Borg lär inte ha varit en toppstudent i skolan, och det är ett sunt tecken enligt mig. Skolsystemet belönar inte eget tänkande (det snarare bestraffar det, Einstein är ett annat exempel) och de som har förmågan att tänka individuellt KOMMER också VILJA tänka individuellt, och därav få märkbart sämre resultat en personer med en hög konformitetsförmåga. Anders borg är erkänd som en väldigt skicklig Finansminister, och han har (enligt min bedömning) en otroligt hög logisk såväl som social intelligens, båda vilka som kommer till nytta för hans arbete.



Stefani Germanotta är ett annat exempel på ett riktigt "geni", eller superintellektuell. Hon har fullt bemästrat den klassiska musikkonsten (kan ses i detta klipp)och har sedan utvecklat det till att på eget bevåg skapa originell men smakfull konst(kan jämf. med framförallt Picasso). Hon följer även kändisskapsteorier formulerade av Andy Warhol vilket tyder på en väldigt hög social intelligens.

OK, kära läsare, det var allt för den här gången, hoppas du orkade ta dig igenom allt, och om du gjorde det ska du ha en puss på munnen! :P Tack tack tack :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar